Vind jij onverwachts bezoek leuk? Of schiet je in de stress? Je kent het wel, ineens staat de buurvrouw op de stoep en je huis is een grote chaos. Die ene tante is in de buurt en wil over 30 minuten even langskomen voor een kop koffie. Soms staan er nu eenmaal mensen zomaar op de stoep. Is jouw huis altijd op orde om gasten te ontvangen of heb je daar even een half uurtje voor nodig? Of misschien zelfs wel een dag?

Als je nu om je heen kijkt, ben je nu tevreden als er iemand langs komt? Bij mij heeft het best lang geduurd voordat ik kon zeggen, ja mijn huis is klaar voor visite. Vaak toch nog wel even alles opruimen en schoonmaken, maar inmiddels kan iedereen gewoon komen wanneer die wil. Met twee spelende kinderen in huis ligt er natuurlijk altijd wel wat op de grond maar met de volgende tips hoeven ze niet 2 weken van te voren een afspraak met je te maken om langs te mogen komen;

1. Geef alle spullen een vaste plek.

Dit zorgt er voor dat je het ook gemakkelijk weer kunt opruimen. Is er iets wat steeds maar verplaatst wordt van het kastje naar de tafel en vervolgens naar de keuken? Vraag jezelf eens af waarom je het bewaart? Is het echt nodig of kan het ook weg? Je wilt niet weten hoevaak ik iets van binnengekomen post in mijn handen heb en alsmaar weer verschuif naar een andere plek. Als je het toch wil bewaren geef het dan een vaste plek. Moet je er iets mee doen? Leg het dan op de stapel wat je nog moet doen. Wil je het netjes houden? Maak dan een doos waar al deze dingen in terecht komen en ga er 1x per week voor zitten en dan moet er sowieso iets uitgehaald worden en niet lekker makkelijk denken; ah mooi het zit nu in die doos en ziet er netjes uit, want op gegeven moment is die ook vol he 😉

Houd je keuken netjes en schoon, zo vind je direct wat je zoekt. 

2. Ik hoor het mijn moeder nog zeggen; ‘ruim eens achter je kont op!!’

Vroeger dacht ik alleen maar.. Jahaa straks, zeur niet zo. Inmiddels weet ik dat ze hier echt een punt had. Als je namelijk alles wat je gebruikt ook weer direct opruimt dan wordt het ook geen troep. Na het ontbijt even alles netjes in de vaatwasser, doekje over aanrecht, alles terug in de kast en netjes is je keuken. Hebben de kids met klei gespeeld maar zijn ze inmiddels wat anders gaan doen? Ruim dan eerst samen de klei op. Maar ook; gooi je was direct in de wasmand of nog beter meteen in de wasmachine, haal je het uit de wasmachine doe het meteen in de droger of hang het direct op/vouw het op.  Om vervolgens alles direct op de plek te leggen waar het hoort. Door alles direct weer op te ruimen, wat ook kan want je hebt immers overal een vaste plek voor, scheelt dat op een later tijdstip zoveel tijd aan opruimen.

3. Doe elke dag iets aan huishouden / schoonmaken.

Dat hoeft echt geen uren te zijn, maar door elke dag iets kleins te doen blijft alles netjes en hoef je er ook niet je hele zaterdag of zondag voor uit te trekken, of nog erger enkele uren voordat je bezoek op de stoep staat! Ik werk met een heel fijn huishoudschema en dat zorgt er voor dat ik in het weekend ook echt weekend heb. Dan hoef ik geen grote huishoudelijke klussen uit te voeren en hebben we tijd om ook echt bezig te zijn met verhuisklussen die nog niet af zijn ipv dan het huishouden te moeten doen. Want anders komen die verhuisklussen nooit af. Maak een schema voor jezelf (of neem hier contact met mij op, zodat ik je hierbij kan helpen))  Ik stapel niets op, ik draai bijvoorbeeld elke dag een was, zo blijft de wasmand en de kledingkast een overzichtelijk geheel.

4. Loop eens kritisch door je spullen en doe weg wat je niet meer gebruikt.

Neem nou bijvoorbeeld de boekenkast. Ongetwijfeld is daar steeds meer en meer en meer in komen te staan. Zijn het boeken die je wilt bewaren? Of kan er ook best wat weg? Wees kritisch, ga ik dit ooit nog eens lezen of heb ik het nodig als naslagwerk? Niet? Dan hop weg ermee. Geef ze weg of doneer het, verkoop het dan houdt je er ook nog wat aan over. Of wat dacht je van een kledingkast? Voordat we gingen verhuizen ben ik al eens kritisch door mijn kleding gegaan en is die zeker voor een 3e gekrompen, en toch merk ik de laatste tijd dat ik alsnog de helft over sla – want zit niet lekker, toch niet zo mooi. Dat is het teken dat mijn kledingkast niet goed is. Doe alles weg wat je al een tijd niet hebt aan gehad. Het neemt alleen maar ruimte in beslag. Een mooi concept hiervoor is de Capsule wardrobe, maar daarover later meer.  Maar bottomline is dus dat je zo min mogelijk spullen bewaart.

5. Stop met uitstellen.

Veel van de dingen die ik hierboven beschrijf weet je eigenlijk wel. Alleen leef je ze niet. Stop met uitstellen en begin met doen. Geloof me, het is even wennen in het begin maar op een gegeven moment kom je er in, heb je een patroon te pakken en kun jij zeggen; ja ik ben altijd klaar voor visite! (en ze mogen ook in de kastjes kijken ;))  Zo is het bij ons de regel dat er pas s’avonds relaxed op de bank gehangen mag worden als alles netjes is. Daarbij, dan zit je toch veel lekkerder in een opgeruimd huis?

Maak van je eettafel geen verzamelplaats.

Je kunt er ook lak aan hebben wat anderen van je huis vinden. Dat zou eigenlijk ook gewoon zo moeten zijn. Het is JOUW huis en als jij je er prettig bij voelt dan inderdaad, who cares wat anderen er (eventueel) van zullen denken? Al denk ik wel dat een opgeruimd huis meer in het belang is van jezelf dan in wat anderen er van vinden. Het geeft rust en tijd voor andere dingen en wie wil dat nou niet?