Ik hoor je denken, Mindset? Wat heeft dat nou te maken met opruimen en structuur. Nou.. een HELEBOEL! Want zonder een krachtige mindset kun je nog zo veel willen maar komt het er vaak niets van. Iemand bekend met uitstelgedrag?

Zoals velen zullen weten is dat als je iets consequent doet, je een nieuwe gewoonte creëert. Deze gewoonten zal, bij langdurig uitoefenen, een routine worden waardoor jouw doelen gemakkelijker kunt bereiken.
Door van je huishoudelijke taken een gewoonte te maken, zal je minder snel nadenken over wát je moet het doen en er gewoon naar handelen. Omdat je er niet meer over na hoeft te denken. = Meer rust in je kop!

En daarvoor heb je een juiste en krachtige mindset voor nodig!

Want de reden dat jij je overweldigend en gestrest voelt is omdat je steeds opnieuw scenario’s in je hoofd afspeelt die enkel aarzeling of angst creëren. Zoals ik vorige week al in mijn Instagrampost beschreef gedachten als ‘ik ben gewoon niet gemaakt om het huishouden bij te houden´ of ‘ik vind het echt verschrikkelijk om te doen’, ‘ik weet niet waar ik moet beginnen’ of ‘huishouden met kinderen? Onmogelijk!!’ zijn voorbeelden van belemmerende gedachten. Die gaan je niet helpen aan een opgeruimd huis en meer rust en ruimte!

Maar wat helpt dan wel?

Wanneer je al deze belemmerende gedachtes overbodig maakt verwijder je de aarzeling en angst rond dat scenario – tegelijkertijd creëer een helpende gedachten!

‘In order to succeed we must believe that we can do it’

Voorbeelden van krachtige en helpende gedachten:

  • YES ik kan dit!
  • Ik ben goed georganiseerd
  • Ik laat mij niet afleiden door; Vul maar in;  kinderen, telefoon, andere (voor jouw gevoel belangrijkere) klussen.
  • Ik weet precies hoe ik mijn schema moet maken en bijhouden.
  • Als ik het NU doen ben ik sneller klaar!

Wist je dat je huis een directe weerspiegeling is van je gemoedstoestand?

Als je huis rommelig is, is de kans groot dat je vastloopt en er niet uit komt.
Maar wanneer je huis schoon is, voel je alsof je kunt ontspannen en genieten. Je zou dus kunnen zeggen dat opruimen en schoonmaken een vorm van selfcare is ; ) 

Pak nu pen en papier en schrijf het volgende voor jezelf op:

1. Hoe voel jij je wanneer je huis schoon en netjes is?

Voel je je dan ontspannen? Voel je meer rust in je lijf? Heb je meer energie? Ben je vrolijker? Ga eens na wat een opgeruimd en schoon huis met jou (en je gezin) doet?

2. Waarom is het voor jou belangrijk om een schoon, net en opgeruimd huis te hebben?

Heb je dan meer tijd voor andere dingen? Heb je dan gevoel van controle? Heb je dan minder last van stressklachten?

3. Wat zou je nu kunnen doen om ervoor te zorgen dat je niet uren bezig bent om jou huis in één keer schoon te krijgen?

Dus wat zou je nu kunnen doen? Dat ene kleine stapje zodat als je gaat schoonmaken niet alles in één keer hoeft te doen? Is dat het aanrecht opruimen en schoonmaken? Is dat een was in de wasmachine doen? Is dat met de stofzuiger door het huis? Is dat een planning maken voor de komende maand?

Houdt deze lijst goed bij je, beter nog. Hang het op! Zodat als jij je belemmerende gedachten weer hoort er even naar kunt kijken en lezen. Wat levert het op om toch aan de slag te gaan? Waarom wil je dit ook alweer? Wedden dat het dan een stuk makkelijker wordt om het geplande tóch te doen? 

Is het altijd leuk, nee! Is het makkelijk, nee ook niet. Maar het levert je zoveel op. Het begin is altijd lastig, het moet immers nog een gewoonte worden. Maar als die er eenmaal is, dan zal het als vanzelf gaan. En ook jij kunt dit! Begin in hele kleine stapjes, maar blijf deze stapjes steeds weer herhalen. 

Heb je de smaak te pakken en wil je verder om meer rust en ruimte in jou huis te krijgen? Check dan deze lijst voor nog meer simpele maar effectieve dingen om meteen mee te beginnen.

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van een nieuwe tip? Volg me dan op Instagram.