Opruimen is niet altijd makkelijk. Vooral omdat veel mensen denken dat het een tijdrovende klus is. Maar dat hoeft helemaal niet! In deze reeks geef ik opruimtips die makkelijk en snel uit te voeren zijn, maar wel resultaat opleveren! Minder chaos en meer orde dus!

Hoeveel schoonmaakmiddelen heb jij in huis die je hebt gekocht, maar toch niet bleken te werken zoals je hoopte (of nog erger, wat je beloofd werd op het etiket)? Zonde om weg te doen toch? Maar ze nemen wel veel ruimte in. Hoeveel (gebruikte, iehwl… ) sponsjes heb jij onder je gootsteen liggen? Naast dat het een verzameling aan bacteriën met ze meebrengen is het ook heel onoverzichtelijk.  Tijd om hier eens goed naar te kijken, flessen met kleine beetjes op te maken zodat ze weg kunnen en zet alles netjes bij elkaar. 

 

Bewaar alles op één plek

 

Zelf bewaar ik alles in een bakje (bovenop de stellingkast in de garage – je weet wel, kinderen!) zodat de losse flessen niet overal en nergens staan. De bak is precies groot genoeg om wat verschillende dingen in te bewaren maar te klein om veel verschillende soorten te kunnen hebben. Doordat ik het perse tot dat bakje wil houden koop ik geen onnodige flessen. Eerst opmaken, dan weer nieuwe kopen.

De enige flessen die ik niet in dat bakje bewaar is de wc reiniger. Deze heb ik verstopt achter de toiletten zelf omdat ik deze bijna dagelijks gebruik. Let wel goed op met kinderen in huis!

 

Welke schoonmaakmiddelen behoren tot de ‘standaard’?

 

Elk huishouden is natuurlijk anders, maar de schoonmaakmiddelen in deze lijst komen in elk huishouden van pas!

  • Allesreiniger
  • Antikalkmiddel
  • Chloor
  • Glasreiniger
  • Schoonmaakazijn
  • Soda
  • Toiletreiniger
  • Vloeibaar schuurmiddel
  • Vloerreiniger (laminaat/parket/tegels/zeil)
  • Evt. zilver en of koperpoets, meubelwas (denk aan leer) of teakolie

Hoe gooi je op een veilige manier ongebruikte schoonmaakmiddelen weg?

 

Bijtende of agressieve schoonmaakmiddelen kunnen een ‘gevaar logo’ op de fles hebben staan. Dat betekent niet automatisch dat ze ook onder ‘klein chemisch afval‘ vallen. Een restant schoonmaakmiddel kun je het beste opgebruiken. Wil je er vanaf, dan kan het met fles en al bij het restafval.

 Om er zeker van te zijn dat je het op een juiste manier weggooit, kun je de website van de afvalwijzer raadplegen.

 

Heb je de smaak te pakken en wil je verder met opruimen? Check dan deze lijst voor nog meer simpele maar effectieve dingen om meteen mee te beginnen.

 Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van een nieuwe tip? Volg me dan op Instagram.